FIFA ve UEFA Standartlarında Stadyum Yapımı

FIFA ve UEFA Standartlarında Stadyum Yapımı

Futbol uluslararası üne sahip bir spordur. Dünyanın neresinde olursa olsun Güney Amerika'nın güney ucundan Nepal dağlarına kadar insanlar futbol oynar ve belki de dünyada en çok yapılan sporlardan biri olan futbolu çok sevmektedir. Futbol dünyanın her yerinde aynı kurallara göre oynanır. Şu anki haliyle geçmişi 150 yıla yakın olarak belirtilmektedir. FIFA, UEFA ve DFB gibi federasyonlar, koşulların tüm futbol sahalarında aşağı yukarı aynı olmasını sağlamak için tek tip stadyum yapımı yönergeler kullanır. Bu makale içerisinde özellikle bu kurumların belirlediği en önemli stadyum ölçü ve yapım kriterlerini sizler için özetledik.

stadyum yapım maliyeti

Sadece kurallar dünya çapında aynı olmakla kalmaz, genel koşullar da neredeyse tamamen aynıdır. Maçın iki devresinde 11'e karşı 11 oyuncu iki takımla 90 dakika oynanır. Oyun alanı, FIFA'nın önerdiği ve uluslararası maçlarda da belirtildiği üzere 105 metre uzunluğunda ve 68 metre genişliğindedir. Ancak, DFB'nin futbol yönetmeliği başka saha boyutlarına da izin vermektedir: minimum genişlik sadece 45 metre, maksimum genişlik 90 metredir. Oyun alanının uzunluğu en az 90 metre olmalı ve 120 metreye kadar çıkabilmektedir. Tamamen teknik bir bakış açısından, 90 x 90 metre ölçülerinde bir kare oyun alanına izin verilmesi dikkat çekicidir. Almanya Bundesliga'da UEFA / FIFA'da olduğu gibi, tüm kortlarda karşılaştırılabilir bir rekabetin mümkün olması ve Bundesliga kulüplerinin çim sahalarının da uluslararası müsabakalar için uygun olması için 105 x 68 metrelik tek tip bir boyut üzerinde anlaşmaya varılmıştır.

DFB ve UEFA Saha Boyutları Arasındaki Farklar

Uzunluk

Genişlik

DFB - Almanya Futbol Birliği (Deutscher Fussball Bund)

90 - 120 metre

45 - 90 metre

UEFA - (Union of European Football Associations)

100 - 110 metre

64 - 75 metre


Futbol sahası çimleri üzerindeki çizgiler de tek tip olmalıdır: Çizgiler maksimum 12 cm genişliğinde olmalı, ceza ve orta nokta 22 cm çapında olmalıdır. Her zamanki gibi, stadyum yapım maliyeti içerisinde çok az bir yere sahip olan bu çizgiler beyaz, suda çözünür boya ile işaretlenmelidir. Kar yağdığında oyun alanı mavi veya turuncu renkle çizilmelidir. En önemli çizgi elbette direkler arasındaki kale çizgisidir. Stadyum yapım maliyet konusunda en önemli kalem ise tribün maliyetidir.

DFB ve UEFA’dan Çim Desene Yeni Bir Soluk

1990'ların sonunda ve 2000'in başlarındaki stadyumları düşündüğünüzde, yaratıcı çim desenlerinin resimleri aklınıza geliyor mu? Daireler, ince çizgiler, elmaslar ve hatta sponsor logoları olsun, yeşil koruyucular her zaman yeni kreasyonlarla birbirlerini geride bıraktılar. Bir kural değişikliğinden sonra, Bundesliga'daki birçok farklı çim desenine artık izin verilmemektedir. Lig, 1. ve 2. Bundesliga'da üniform bir görünüm sağlamak için kalıpların kale çizgilerine paralel olarak düzenlenmesini şart koşmaktadır. Şeritlerin tüm kare boyunca aynı boyutta ve genişlikte olması da önemlidir. Ek olarak, bir dama tahtası deseni oluşturmak için dikey şeritlere de izin verilir. Estetik yönüne ek olarak, çizgiler öncelikle ofsayt durumlarında bir yön olarak çizgi hakemlerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

 stadyumu yapım şirketleri

Bu arada, çim desenleri farklı çim uzunlukları veya çim karışımları tarafından oluşturulmaz. Bu tamamen doğru kesme tekniği veya kesme yönü ve doğru çim biçme makinesi ile ilgilidir. Bunu yapmanın en iyi yolu, biçme sırasında çim bıçaklarının farklı yönlerde olmasını sağlayan, böylece bir desen oluşturan silindirli bir biçme makinesi kullanmaktır.

Genel saha ölçülerinde olduğu gibi DFB ve FIFA/UEFA yönergelerinde yer alan örneklerin ölçüleri de farklılık göstermektedir. Buna bağlı olarak kullanılacak stadyum çim fiyatları da oldukça geniş bir skalada değişkenlik göstermektedir. Alman profesyonel futbolunda, ilk üç şerit taban çizgisinden tam olarak 5.5 metredir, böylece çizgiler tam olarak kale alanı çizgisi, penaltı noktası ve ceza alanı çizgisi üzerinde çalışır. Bunu her biri 5,37 metrelik beş şerit ve sırasıyla 4,57 metre ve 4,58 metre genişliğinde daha dar iki şerit takip ediyor. Böylece son şerit tam olarak orta çizgide biter. Avrupa müsabakaları ve uluslararası maçlar için kullanılan son teknoloji stadyum yapımı gerektiren UEFA yönergelerine göre, ilk üç şerit de 5.50 metre genişliğindedir. Bunu aynı genişlikte başka bir şerit takip eder. UEFA'nın daha geniş yatay çizgileri vardır ve bu nedenle oyunun yarısında bir çizgi daha azdır.

 

Minik Futbol Severler İçin Saha Kriterleri

Yukarıda açıklanan kurallar ve düzenlemeler yalnızca erkek futbolu için geçerlidir. Tabii ki, gençler için başka boyutlar da geçerlidir, sonuçta 8 yaşındaki minik oyuncuların maç başına 10 kilometreden fazla koşması beklenemez. D-Juniors, klasik geniş oyun alanının tam olarak yarısında, yani 33-55 m genişliğinde ve 45-75 m uzunluğunda oynar. E ve F-Juniors için sahalar 30-40 m genişliğinde ve 40 m genişliğinde - 55 m uzunluğunda ve en küçüğü olan G-Juniors için sadece 15-25 m genişliğinde ve 25-35 m uzunluğundadır. D-Juniors tüm yaş grupları için standart geniş saha genellikle uygundur.

Amerika, İngiltere, Mısır, Kanada, Rusya, Sırbistan, Macaristan gibi daha pek çok ülkede stadyum yapım aşamalarına öncülük etmiş tecrübeli stadyum yapım şirketleri içerisinde olan Integral Group ekibi olarak müşterilerimizin taleplerine uygun olarak en yüksek kalitede hizmet sunmaktayız. Makul stadyum yapım maliyetleri ile taleplerinize en uygun stadyum yapımında kullanılan malzemeler eşliğinde dünyanın önde gelen FIFA ve UEFA gibi kurumların belirlediği kriterlerde stadyum inşası gerçekleştiriyoruz. 2.000, 3.000, 5.000 kişilik stadyumlardan, 30.000 kişilik stadyum inşalarına uzanan projelerimiz web sitemizden inceleyebilir, detaylı bilgi için ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş
Diğer Haberler