Voleybol Kortu Yapımı ve Çeşitleri
Voleybol, günümüzün yediden yetmişe herkes tarafından sevilen ve en bilindik spor dallarından biridir. Voleybol kortunda oynanan bu spor branşında birbirine rakip iki takım arasında heyecan dolu bir maça tanıklık ederiz ve tuttuğumuz takıma tezahürat yapan bir izleyici kitlesinin içinde bulunarak voleybol heyecanını yaşarız. Voleybol kortunun farkı çeşitleri bulunmaktadır. Bu makalede voleybol kortu yapım sürecinin nasıl olduğu hakkında ve farklı voleybol kortu çeşitleri ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Voleybol, oyunculara hem dış mekânda hem de iç mekânda oynama fırsatı sunan bir spor branşıdır. Dolayısıyla voleybol kortları hem açık kort hem de kapalı voleybol kortu şeklinde iki farklı çeşit olarak inşa edilebilmektedir. Kapalı voleybol kortları, bazı noktalar söz konusu olduğunda açık voleybol kortlarından ayrılmaktadır. Bu duruma örnek olarak zemin kaplamasını verebiliriz. Voleybol kort çeşitleri başlığı altında bu çeşitleri daha detaylıca inceleyeceğiz.
Standart Voleybol Kortları ve Özellikleri
Bu spor dalı hakkında kısa kısa bilgiler vererek başlayalım. Voleybolun amacı, voleybol topunu kortu ortadan eşit bir şekilde ikiye bölen filenin üzerinden atlatarak karşı tarafta yer alan rakip takımın bölgesinde yere çarptırmaktır. Oyuncular bu esnada kendi bölgelerini de korumakla görevlidir. Voleybol, servisle başlayan bir oyundur ve setler halinde oynanır. Her set toplamda 25 puandan oluşur. Maçın sonunda daha çok set kazanmış olan takım, oyunun da kazananı olur.
Aşağıda standart voleybol kortları hakkında verilen birkaç bilgi bulabilirsiniz:
- Voleybol kortunun uzunluğu 18m, genişliği ise 9m’dir. Kortu her taraftan çevreleyen serbest bölge ise 3’er metre uzunluğundadır.
- Voleyboldaki gerekli ekipmanlardan biri sahayı ortadan iki kısma ayıran filedir. Filenin yüksekliği kadın oyuncular ve erkek oyuncular arasında değişkenlik gösterir.
- Voleybol kortlarının zemin kaplamasında poliüretan, tartan, PVC kaplama, akrilik, parke zemin ve hatta sentetik çim bile kullanılabilmektedir.
- Yukarıda voleybolun hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda oynanabilen bir spor dalı olduğunun sözünü etmiştik. Dolayısıyla hem kapalı voleybol kortları hem de açık voleybol kortları inşa ediyoruz.
Voleybol Kortu İnşasında İzlenilecek Adımlar
Voleybol kortu inşa projesinin tanımlamaları, montaj işlemine başlamadan önce müşterimiz ve uzman ekibimiz arasında detaylıca görüşülerek kararlaştırılır. Integral’ın profesyonel ekibi, projelerinizde size yol göstermek ve yardımcı olmak için her zaman yanınızdadır. Müşteri tarafından belirtilen detaylar dikkate alınır ve voleybol kortunun üzerine yapılması planlanan alan titizlikle incelenir. Gerekli olan ekipmanlar uzmanlarımız tarafından hazırlanır. Müşterimiz olarak yapmanız gereken tek şey projenizin özelliklerine karar vermek ve projenin geri kalanını halletmesi için uzmanlarımıza bırakmaktır.
- 1.Adım: Diğer spor dallarının saha yapımında da olduğu gibi izlenmesi gereken ilk adım, altyapının inşa sürecine hazırlanmasıdır. Zeminin altyapı hazırlığı uzmanlar tarafından titizlikle yürütülür; alan temizlenir ve zemin kotu sıfıra sabitlenir.
- 2.Adım: İkinci adıma geldiğimizde demir kurulumu ve tel örgü montajı ile sürece devam edilir. Profesyonel çalışanlarımız bu adımdaki işlemlerle özenle ilgilenir ve tamamlarlar. Voleybol oyuncularının güvenliği ve sağlığı dikkate alınacak en önemli noktalardan biri olduğundan dolayı voleybol sahalarında tel örgü döşemesi oldukça büyük önem taşır.
- 3.Adım: Yüzey kaplama işlemi, voleybol kortu inşasının üçüncü adımında yer alır. Müşteri, hangi tip zemin kaplamasının döşeneceğine karar verir ve uzman ekibimiz de yüzey kaplamasının zemine montajının yapılması işlemi ile sürece devam eder. Bu adım, müşterinin ne tür bir zemin döşemesi seçtiğine göre gerçekleştirilir.
- 4.Adım: Zemin yüzeyinin döşenmesi işlemi bitirilir. Kort üzerine gerekli çizgiler çizilir. Süreç, sahaya yerleştirilmesi gereken file, bir çift direk gibi diğer ekipmanların kurulumu ile devam eder. Sonunda voleybol kortu yapımı tamamlanır.
Voleybol Kortu Çeşitleri
Müşterilerimize sunduğumuz iki tür voleybol kortu vardır, bunlar açık voleybol kortu ve kapalı voleybol kortudur. Hem açık hem de kapalı kortlar için zemin döşemeleri değişkenlik gösterebilir ve yüzey kaplaması seçerken akılda bulundurulması gereken en önemli husus gerek kapalı gerekse açık voleybol kortlarında oyuncuların güvenliğidir.
- Kapalı Voleybol Kortu: Kapalı kortların zemin kaplaması, oyuncuların performansına katkı sağlayacak ve geliştirecek şekilde döşenmelidir. Kapalı kortların döşemesi parke, pvc kaplama ve poliüretan ile yapılabilmektedir.
- Açık Voleybol Kortu: Açık voleybol kortu için zemin kaplamaları arasında akrilik, tartan ve hatta suni çim listelenebilir. Açık kortlar, oyuncuların zorlu iklim koşullarında bile yüksek performans gösterebilecekleri şekilde inşa edilmelidir.
Integral Group ve Voleybol Kortu Yapımı
Spor zemin kaplamaları ve yapı sistemleri söz konusu olduğunda bu sektörde uzman bir firma olmasının yanı sıra lider konumunda da bulunan Integral Group; detay odaklı profesyonel ve titiz bir yaklaşım izlemesi ve sıkı çalışmasıyla tanınmaktadır. Müşteri memnuniyetini öncelikli hedefimiz olarak kabul ederek siz değerli müşterilerimize hizmet vermeye devam etmekteyiz.
Voleybol sahaları ve yapımı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz web sitemizi ziyaret edebilir veya aşağıda verilen formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uzman ekibimiz en kısa sürede sizlere geri dönüş yapacaktır.
-
Çim Çitler İle Yeşil ve Güvenli Bahçeler
Özel, yeşil ve güvenli bir alana sahip olmak insana huzur verir. Çim çi...
Haberi İncele -
Çocuklar İçin Basketbolun Faydaları ve Tartan Zemin!
Spor yapmak, çocukların fiziksel, sosyal ve zihinsel anlamda gelişmesin...
Haberi İncele -
Kapalı Halı Saha Hangi Aşamalardan Geçerek Yapılır?
Futbol tesisleri ile açık ve kapalı halı sahalar yaygınlaşmaya ve bu do...
Haberi İncele